Wat eten hazen in de natuur?

Een haas is een herbivoor pelszoogdier dat behoort tot de orde van de haasachtige en leeft op bijna alle continenten. Deze vertegenwoordigers kunnen zelfs in de steppen en woestijnen worden ontmoet. En natuurlijk past elke soort zich aan de omstandigheden aan waarin hij bestaat. Hoe overleven ze in het wild? Wat eten hazen van verschillende rassen thuis en in hun natuurlijke habitat?

Wat eten konijnen?

Wat eten konijnen?

Het dieet van hazen is divers, vooral in de zomer, hoewel het allemaal afhangt van waar dit wilde dier leeft. Oren voeden zich voornamelijk met plantaardig voedsel - de wortels en schors van bomen, bladeren en stengels van planten, groenten en fruit, eten met plezier jonge scheuten van struiken. In het voorjaar, met een tekort aan minerale zouten, kan de haas de grond opeten en zelfs stenen inslikken.

Hazen worden in principe als vegetariërs beschouwd, maar er zijn gevallen waarin ze het vlees aten van patrijzen gevangen in jachtvallen.

Soorten hazen

Voor ons zijn dit kleine onschadelijke pluizige dieren die in het bos leven en, wanneer het gevaar nadert, snel uit het zicht verdwijnen.

In februari beginnen hazen nakomelingen te worden. Zodra het dier is geboren, voedt de moeder het kleine konijn en rent weg van het gat, om geen roofdieren aan te trekken met zijn geur. Na een paar dagen keert ze terug, voedt de hongerige nakomelingen weer en rent weg. Deze dikke melk is genoeg voor baby's gedurende enkele uren. Na een week verschijnen tanden in het konijn.

Eerder lag de haas in het nertsengras, dat de haas binnen ongeveer 10 dagen begint te voeden. Na ongeveer een maand hebben oude nakomelingen hun moeder niet langer nodig en beginnen zelfstandig te leven.

In Rusland kun je 4 soorten hazen ontmoeten:

  • witte haas;
  • haas;
  • tolai;
  • Manchu haas.

In de natuur zijn er in totaal 32 soorten volgens één versie, volgens wetenschappelijke geschillen, waarbij aan deze soort zowel konijnen als pika worden toegevoegd, 45 soorten. Leer er enkele kennen.

Haas - witte haas

Hij woont in de bossen van Rusland, Zuid-Amerika, Mongolië en vele andere landen. In de winter, om minder op te vallen in de sneeuw, verandert het van kleur naar wit, en blijft alleen aan de uiteinden van de oren zwart. In de zomer is de trui grijs.

Wat eet de haas in het bos? Het zomerdieet bevat plantaardig voedsel: kruiden, paardebloemen, granen, lijsterbes, bosbessen, champignons. Eared koolfeesten op de velden, dieren in de tuin kunnen zelfs uien en wortels knagen. In de herfst voeden witte hazen zich met takken van struiken, en in de winter is het moeilijker om in het bos te eten, dus eten ze de schors van bomen, zoals wilg, esp en berk.

Zelfs de oren van deze soort kunnen zich voeden met de hoorns van een eland die in het bos wordt gedumpt. Indien mogelijk graven ze bessen uit de sneeuw, voeden ze zich met hooi dat uit stapels in de buurt van de dorpen is geoogst. In het voorjaar, wanneer vers gras op de grasvelden verschijnt, eten witte haastroep deze delicatesse.

Dit dier leidt een nachtelijke levensstijl, dus overdag liegt hij vaak, en 's nachts krijgt hij zijn eten, over lange afstanden.

Haas - Roe

Maak kennis met deze haas. Zeemeermin - grote individuen van bruine kleur met haren van verschillende tinten. Ze wonen in Kazachstan, Turkije, Iran.

Rivierkreeften eten graag granen, witlof, paardebloemen. Als de Russen zich vestigen op landbouwvelden, beschadigen ze het gewas door fruit, groenten en meloenen te eten. In Australië bijvoorbeeld worden hazen tot ongedierte verklaard die een ernstig gevaar vormen.

In de winter knaagt de haas - de bruine haas knaagt aan de schors van bomen en struiken. In tegenstelling tot de haas - de witte haas, feest deze soort op de schors van eik, esdoorn en bezem, poot de zaden van planten en vruchten periodiek van onder de sneeuw. In het voorjaar beschadigen ze vaak de wortels van struiken, eten bladeren, jonge scheuten en stengels van planten.

Haas - tolai

Hazen zijn niet groot, poten en oren zijn langer dan die van andere individuen. Een vertegenwoordiger van deze soort leeft in woestijnen en in de Russische steppen, Oezbekistan, Turkmenistan en Tadzjikistan.

Wat eten hazen in de natuur? In de winter komen ze dichter bij de nederzettingen. In de bergen dalen ze af in valleien waar geen sneeuw ligt. Het belangrijkste voedsel is de groene delen van planten. In het voorjaar bestaat het dieet uit wortels en knollen van kruidachtige planten (ze eten met plezier en jong gras).

In de woestijn groeien ephemera - met gras begroeide eenjarige planten - een van de zoetigheden van hazen. In de zomer, voedsel - granen en zegge, in de herfst - maïs in de velden, tarwe en gerst. In de winter is er geen voldoende voeding, dus ze zijn tevreden met de schors van bomen en struiken.

Manchuriaanse haas

Gedistribueerd in het zuiden van het Verre Oosten, in de Amur River Valley, in China, in het noorden van het Koreaanse schiereiland. Uiterlijk - bijna als een wild konijn, klein in lengte en met een gewicht tot 2, 5 kg. De achterpoten zijn kort, de vacht is stijf en borstelig, verandert niet van kleur met de verandering van seizoen.

Deze dieren zijn dezelfde bosbewoners als de haas - de witte haas. Ze voeden zich met de stengels van struiken en houtachtige planten, bessen en fruit. In de winter - schors en scheuten van populier en esp.

Antilope haas

Vanwege de habitat op warme plaatsen, zoals Arizona in de VS, vanwege te hoge temperaturen, hebben hazen zeer lange en grote oren. Dit helpt niet alleen beter horen, maar ook regulering van warmteoverdracht.

Overdag verbergen ze zich voor de hete zon in de struiken, maar van avond tot ochtend leiden ze een actieve levensstijl. Meestal eten ze cactussen, gras.

Chinese haas

Dit type haas is te vinden in de heuvels van China, woont in Vietnam en is zelfs opgenomen in het Rode Boek. De exemplaren zijn klein van formaat, met korte, harde, bruine vacht met veel tinten; er zijn zwarte driehoeken aan de uiteinden van de oren.

In het dieet: bladverliezende planten, takken, scheuten.

Curly Haas

Hij woont in China, India, is klein en weegt ongeveer 2 kg.

Leidt voornamelijk een nachtelijke levensstijl en voedt zich voornamelijk met gras en kruidachtige planten.

Enkele interessante feiten:

  • Dit dier is erg winterhard. Hij kan snelheden tot 50 km / u bereiken en enorme afstanden afleggen in een dag.
  • Door lange oren verlaat warmte het lichaam, waardoor het dier wordt beschermd tegen oververhitting van het lichaam. Tijdens regens drukt de haas op zijn oren en water dat de ziekte van een dier niet veroorzaakt, komt er niet.
  • Vrouwtjes leven ongeveer 9 jaar, mannetjes - 5. Thuis, met goede en juiste zorg, kunnen ze 13 jaar oud worden, maar in het wild sterven ze vaak aan de klauwen van roofdieren voordat ze volwassen worden.
  • Vanwege het frequente eten van de schors, worden hun tanden geschaafd, maar nieuwe groeien om ze te vervangen.
  • Zelfs vluchtend voor roofdieren, vlucht de haas nooit naar het grondgebied van iemand anders.

Onder natuurlijke omstandigheden krijgen de dieren zelf hun voedsel, maar wat te doen met de haas die in uw huis verschijnt? Natuurlijk, omgaan met wat konijnen eten?

Thuis voeren

Het is de moeite waard om te weten dat de voeding van hazen, vooral thuis, moeilijk dichter bij het natuurlijke te brengen is. Het feit is dat konijnenmelk geen analogen heeft. Koemelk- en zuigelingenvoeding heeft niet hetzelfde vetgehalte als konijn. Sommige boeren voeden konijnen met koemelk met eieren of room, maar dan is de kans op overlijden van oren groter. Gecondenseerde melk mag niet worden gebruikt vanwege het hoge suikergehalte.

Oren moet minimaal 2 keer per dag in kleine porties van 5-10 ml per keer worden gevoerd.

Slechts een maandelijkse haas begint onafhankelijk voedsel te nemen. Jonge konijnen eten goed vers gras, groenten en fruit, zoals wortelen, boombladeren, bessen. Vanaf de 2e maand kunt u het voltooide voer invoeren, maar niet eerder, omdat ze slechter worden geabsorbeerd en het dier ongemak bezorgen. Voor de winter kunt u droog gras inslaan dat in de zomer is geoogst.

Thuis de haas houden en verzorgen

In natuurlijke omstandigheden wordt een zeer lange afstand afgelegd door een haas. Daarom kunnen huisdieren, naast kleine, het best worden bewaard in een appartement met vrije uitloop of in volières, waar het ruim is en niet in kooien. Maar het is de moeite waard om te overwegen dat ze hun uitwerpselen overal achterlaten en je de uitwerpselen achter hen moet verwijderen.

Jonge konijnen hebben warmte nodig, ze moeten de buik en wattenstaafje bevochtigd met warm water masseren, afvegen onder de staart.

Het maakt niet uit hoeveel u van uw huisdieren probeert te houden, vergeet niet dat dit wilde dieren zijn en dat u de inhoud ervan tot het natuurlijke moet maximaliseren. Nu heb je een idee van hoe het dieet door de haas wordt geselecteerd en onder welke omstandigheden het moet worden gehouden.

Aanbevolen

Hoe maak je een kippenvoeder van een rioolbuis
2019
Beschrijving van de komkommersoort van april
2019
Regels voor het planten van aardappelen onder een schop
2019