Berg ganzen

Migrerende berggans behoort tot de eendenfamilie. De numerieke hoeveelheid van deze soort is de laatste tijd aanzienlijk verminderd; op sommige plaatsen, bijvoorbeeld in bepaalde gebieden van de Pamir en Tien Shan, is het volledig verdwenen.

Berg ganzen

Externe tekens

In de berggans is de hoofdkleur van het verenkleed op het lichaam grijs. De veren op zijn hoofd en zijkant van zijn nek zijn wit geverfd. Dankzij de lichte kleur en de witte kop kunt u een vogel tijdens de vlucht op een redelijk grote afstand van de grond opmerken. Onder de onderscheidende kenmerken waardoor de gans op de foto kan worden herkend, worden twee zwarte strepen langs de kruin van het hoofd en aan de achterkant van het hoofd onderscheiden. Ganzenpoten zijn lang en geel geverfd. De snavel van dezelfde schaduw.

Bergganzen groeien in lengte in het bereik van 0, 7 tot 0, 75 m en bereiken een groeiprocesgewicht van 2, 0-3, 2 kg. Jonge groei kan wegen van 200 g tot 1 kg. De vleugellengte is 0, 4-0, 5 m.

De kleur van het verenkleed is afhankelijk van hoe oud de vogel is:

  • bij pasgeboren kuikens is het donsjack helder strogeel met een donkere vlek op de kroon, het schouderblad is olijf, terwijl de vogels groeien, veranderen ze van kleur en worden bruin op de rug,
  • de jonge groei is eentonig, de veer is grijs, zonder kenmerkende zwarte strepen, alleen het voorste deel, de kop aan de zijkanten, de nek en het bovenste cervicale deel zijn wit, na de tweede verandering van veer beginnen de jonge strepen donkere strepen te verschijnen, ze krijgen hun definitieve uiterlijk na de derde verandering van verenkleed,
  • volwassen vrouwtjes en mannen zijn in de regel bruin-grijs met een witte kop en nek, hun veren op de rug met een as tint en verdund met donkere golvende strepen.

Geografie van verblijf en verhuizing

Nestelende en migrerende Nagorno-Aziatische rassen zijn meestal te vinden op meren in de hooglanden van het centrale Tien Shan-gebied. Het leeft op de waterlichamen van de Pamirs, in Altai is er een extreem noordwestelijke habitat. De noordgrens van het verblijf loopt door Mongolië. Berggans leeft in Tuva.

Tijdens de winter komen bergganzen dichter bij de Indiase kusten en vestigen ze zich in laaglanden en wetlands. Ze kunnen nestelen in Pakistan en grote Birmese rivieren.

In grote aantallen vogels zijn alleen in Tibet te vinden. De berggans staat in het Rode Boek van Rusland als een bedreigde diersoort. Het aantal vertegenwoordigers van deze soort dat in de Russische regio's nestelt, bedraagt ​​niet meer dan 1500 individuen.

Een kleine populatie ganzen werd geregistreerd in het Noord-Europese deel. Je kunt vogels ontmoeten in Rusland. Op het grondgebied van ons land zijn ze te vinden in de valleien van de Tuvan-rivieren, ze werden gezien aan het meer van Teletskoye, aan de oevers van de rivier de Abakan. Sommige vertegenwoordigers van het ras wonen op het Taimyr-schiereiland, sommige individuen zijn geregistreerd op de Krasnoyarsk-reservoirs, evenals op het grondgebied van het Verre Oosten.

Wetenschappers merkten op dat de lente- en herfstbewegingen van bergganzen niet samenvallen.

Na de winter keren bergganzen terug van maart tot begin april. De herfstmigratie bij vogels in de noordelijke regio's begint vroeg, in augustus. Zuidelijke bewoners verlaten hun nestplaatsen in september-oktober.

Voor habitats kiezen bergganzen voor een bergachtig landschap. Dit kunnen rivieren en meren zijn, moerassen en rivierbronnen in de buurt met kliffen en hoge bergkliffen hoog boven zeeniveau. In de omstandigheden van het plateau kunnen ze zich vestigen in zoute waterlichamen met bomen en struiken die langs hun oevers groeien.

Unieke vliegmogelijkheden

Specialisten kennen de bergvertegenwoordiger door zijn hoge vlucht. Dit is een van de hoogste vogels die omhoog vliegen. Wetenschappers noteerden een hoogte van 10, 175 duizend meter, waarop ze klommen, zich verplaatsen van het Centraal-Aziatische continent over de Himalaya. En dit ondanks het feit dat de lucht die op zo'n hoogte wordt geloosd het zelfs niet mogelijk maakt om met helikopteruitrusting te vliegen.

In hun vermogen om op luchtige hoogten te worden begrepen, verliezen bergganzen alleen aan gieren, die op een hoogte van 12.150 duizend meter kunnen vliegen.

De berggans besteedt een hoge vlucht, in de vorm van een hoek, diagonaal of als twee samenkomende rechte lijnen. Tijdens de vlucht wisselt de leidende persoon elke 5 minuten van de volgende.

Bij het dalen naar het wateroppervlak, draaien bergganzen aanvankelijk en vallen dan, en draaien zich om in de lucht.

Gedragskenmerken en voeding

Vogelgedrag

Omdat hij de eigenaar is van vrij lange poten, beweegt de berggans onhandig op hen, maar in geval van gevaar kan hij snel rennen, terwijl hij helpt met de beweging van vleugels.

De stem van een berggans heeft een laag timbre, niet zoals de geluiden van een gewone grijze gans. Tegelijkertijd is de stem van de vogels ver buiten hun locatie te horen. Ze slagen er vaak in veel eerder gehoord te worden dan te worden gezien.

Voor bergganzen heeft een manier van leven op het land de voorkeur, omdat ze proberen meer tijd op het aardoppervlak door te brengen, maar ze voelen zich ook niet minder comfortabel in het water.

Bergvogels hebben een sociaal en nieuwsgierig karakter.

Bergganzen voelen zich vaak veilig en bevinden zich vaak te dicht bij plaatsen van menselijke nederzetting op zoek naar voedsel, wat vooral een dagelijkse levensstijl leidt. Op plaatsen waar ze op hen proberen te jagen, worden ze op hun hoede en wanneer ze gevaar voelen, beginnen ze te neigen naar een nachtelijke levensstijl en stoppen ze op plaatsen die niet toegankelijk zijn voor mensen.

Bij bergganzen merkten wetenschappers een speciale aandacht op elkaar op. Als een van de koppels gewond is, zullen ze noodzakelijkerwijs terugkeren en de zwakke vogel meenemen.

Tijdens het verenkleed en voor het voeren kunnen bergganzen naar ontoegankelijke ondiepten gaan, maar wanneer jonge dieren jong worden, verplaatsen vogels zich weer naar de sloppenwijken, verzamelen zich in een kudde en kiezen ervoor om 's nachts te voeden.

Bergganzen hebben geen commerciële waarde, omdat ze alleen een onderwerp van jacht zijn, dat onlangs in veel gebieden is verboden vanwege het verdwijnen van deze vogelsoort. Vanwege hun niet-agressieve karakter worden ze gemakkelijk getemd door mensen en kunnen ze thuis in gevangenschap leven in gebieden met hooglanden.

Voerrantsoen

Onder het belangrijkste voedsel dat de berggans voedt, valt grondvegetatie op: zijn vogels kunnen onafhankelijk jagen op de oevers van waterlichamen. Het grootste deel van het voerrantsoen wordt ingenomen door granen, zegge weidegras, peulvruchten. Op overwinteringsgronden voeden bergganzen zich voornamelijk met granen. Op de kuststrook van de kust zoeken vogels algen en schaaldieren.

nesting

Terugkerend na overwintering, houden de vogels in kleine groepen van 20 individuen, en bouwen een nest met kolonies van 3-7 dicht bij elkaar. Ze bouwen nesten op rotsachtige oppervlakken of in de kroon van bomen op een hoogte van 4 tot 6 m, de oevers van waterlichamen en wetlands. Ovipositie van een berggans heeft 4-6 matte witte eieren.

Aanbevolen

Gedroogde cantharellen tegen parasieten
2019
Hoe demodecosis bij runderen te behandelen
2019
Karakterisering van flauwvallen van geiten
2019